Het schuttersfeest in Haaksbergen beleefde gisteren wellicht het meest indrukwekkende moment in 800 jaar tijd met het eresaluut van de Kompanie Uelsen. Het was een onvergetelijk tafereel dat de hele stad Haaksbergen deed trillen. Rond half twee in de middag weerklonken de acht luide schoten, afgevuurd door een klein kanon dat strategisch was opgesteld door een speciale formatie van de Burgerschuttersvereniging Uelsen in het prachtige Park Scholtenhagen.
Elk schot bracht een oorverdovend applaus teweeg van de duizenden aanwezigen, vooral de prominente gasten die het privilege hadden om plaats te nemen op de eretribune. De krachtige saluutschoten brachten een gevoel van opwinding en trots teweeg, terwijl de knallen de lucht vulden en de echo ervan door de straten van Haaksbergen weerklonk.
De 4. Kompanie – Uelsen van het Bentheimer Landwehrbataillon 10141 is een formatie binnen de Burger Schuttersvereniging Uelsen uit het West-Duitse graafschap Bentheim. Bij speciale gelegenheden treedt deze formatie op om een eresaluut te schieten, zowel in binnen- als buitenland.
Op dit moment bestaat de 4. Kompanie – Uelsen uit de volgende manschappen en materieel:
- Kapitein
- 12 Voorlaadgeweren
- 11 Korporaals
- 2 Kanonnen
- 2 Kanonniers
- 2 Trommels
- 2 Trommelslagers
- 1 Sauerlander Halfmaan
- Trompettist
- 1 Paardewagen
- 2 Marketentsters
- Paardejongen
De kleurrijke uniformen, uitgevoerd in Engels rood, zijn trouw aan het originele ontwerp en de voorlaadgeweren (met steenslot), bajonetten, sabels, degens, kruidzakjes, veldflessen en kanonnen uit de tijd van Napoleon zijn nauwkeurig nagemaakt. De wapens worden geladen met licht verdampbaar zwart kruit. Zowel de uniformen als de overige uitrusting en materieel geven een unieke historische indruk van de 4. Kompanie – Uelsen.
Op 17 november 1813 vaardigde George III, Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en tevens Keurvorst van Hannover, het ‘Speciaal Bevel’ uit om het algemene landleger op te richten in de Duitse landen. In het voorjaar van 1814 was de 4. Kompanie uitgegroeid tot 230 personen en Uelsen werd de garnizoensplaats van deze compagnie van het Bentheimer Landwehrbataillon. Vervolgens begon een lange voetmars door Nederland met als eindbestemming België. Na verschillende stellingen te hebben ingenomen, nam het landwehrbataillon samen met andere bataljons de flankverdediging op zich tijdens de veldslag tegen Frankrijk ten zuidoosten van Brussel. Groot-Brittannië, Pruisen en andere Europese landen dwongen de Franse keizer Napoleon op 18 juni 1815 tijdens de Slag bij Waterloo tot overgave. Het Bentheimer Landwehrbataillon stond onder bevel van de Engels-Hannoverse Armee, geleid door generaal Hertog van Wellington. Vervolgens nam het landwehrbataillon deel aan de grote overwinningsparade in Parijs.