De compoundboog is een zogenaamde samengestelde boog die werkt met een katrollensysteem aan het uiteinde van de werparmen.

De as van het katrollensysteem op de werparm is meestal excentrisch. Hierdoor neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken, er is dus minder spierkracht nodig om de boog opgespannen te houden.

De boog kan daardoor gemakkelijker en met grotere precisie gehanteerd worden, Ook een compoundboog kan worden uitgerust met stabilisatoren en dempers. Er is een vergrotend vizier toegestaan.

De trekkracht van de werparmen varieert van zo'n 40 tot 80 pond. Men mag bij echter bij NHB wedstrijden met niet meer dan 60 pond schieten.

De pijlen die op een compound boog worden gebruikt zijn gemaakt van aluminium en carbon of carbon met een aluminium binnenschacht.

Nederlandse boogschutter Peter Elzinga blinkt al jaren uit in de helaas niet Olympische discipline van het boogschieten, compound. Deze boog is opgebouwd uit een korte boog met een vergrootglas, waterpas en een katrolsysteem, waardoor er veel nauwkeuriger en harder mee op de roos geschoten kan worden. Waar in de recurve de scores nogal willen variëren, kan in het compound boogschieten een enkele score van negen in plaats van tien punten fataal zijn.
Helaas is de discipline niet Olympisch en hij zal dan ook niet aanwezig zijn op de Spelen van London2012, maar het is door de verschillen in techniek erg moeilijk de overstap te maken van compound naar recurve. Wellicht is in Rio de Janeiro in 2016 compound wél Olympisch.