Koningsschieten

De winnaar van de schutterswedstrijd wordt de (schutters-) koning genoemd. Hij wordt geëerd nadat hij gewonnen heeft; dit gaat ook weer met veel ceremonieel gepaard. In veel gevallen mag hij het schutterszilver dragen. Elke koning laat een zilveren schild maken, waarop zijn naam, de naam van schutterij / -gilde en het jaar van zijn koningschap staan. Meestal wordt in het ontwerp iets persoonlijks toegevoegd, zoals een afbeelding of term die verwijst naar het beroep of de functie binnen de schutterij. In de loop der jaren zijn dus vele schilden gemaakt en die worden gedragen door de huidige koning.


De precieze rechten en plichten verschillen ook. In het ene geval zijn er nauwelijks voorrechten en verplichtingen, in andere gevallen zijn dit er veel. Zo moeten sommige koningen een van trouw afleggen en worden automatisch bestuurslid (voor dat jaar of blijvend).

Zilveren vogel

De schutterskoning draagt ook een zilveren vogel, als symbool van zijn overwinning. Deze vogels zijn vaak eeuwenoud en worden samen met de zilveren schilden zorgvuldig bewaard. In veel gevallen ontleent het gilde zijn ouderdom aan deze vogel.

Koningin

De koning heeft vaak de keuze of hij vergezeld wordt door een koningin. Meestal is het zijn vrouw of vriendin, ook komt het voor dat zijn dochter of moeder de koningin wordt. Op sommige plaatsen kan men enkel koning worden als men op een briefje vooraf zijn koningin aangegeven heeft.Op steeds meer plaatsen mogen vrouwen tegenwoordig meedoen aan de wedstrijd. Zo kan het gebeuren dat een vrouw schutterskoning wordt. Of zij vervolgens als koningin of toch gewoon als (schutters-) koning wordt aangesproken, verschilt per plaats.

 • Nieuwe Koning 2019

  Een van de hoogtepunten is het koningsschieten op zaterdag. Dan maken de leden van het plaatselijke schutterskorps onderling uit wie van hen het meest trefzeker is. De mannen en vrouwen waren scherp: na amper een uur schieten kwam onder luid gejuich de romp naar beneden. Zo snel, dat was in jaren niet gebeurd.
 • Koningspaar 2018

  Gerrit Sloot (foto midden) is de nieuwe Schutterskoning. Na eerder in 1980 de vogel naar beneden te hebben geschoten was het zondag na 38 jaar weer raak. Het was voor onze plaatsgenoot een mooi moment, omdat hij als erevoorzitter van de Haaksbergse Schutterij ook nog werd gehuldigd voor zijn 40-jarig lidmaatschap.
 • Koningspaar 2017

  Koning der Haaksbergse schutterskoningen Albert Ordelmans: ‘Zolang het nog kan, ga ik door.’
  Het is hem al drie keer gelukt om de vogel van de paal te schieten. Albert Ordelmans (77) uit Haaksbergen werd vorig jaar voor de derde keer gekroond als schutterskoning tijdens de Schuttersfeesten. En dat is uniek in de geschiedenis van de Haaksbergsche Schutterij.
 • Koningspaar 1997

  HAAKSBERGEN - De Haaksbergsche Schutterij heeft een nieuw, jeugdig elan. Steeds meer jongeren voelen zich aangetrokken tot het schuttersgebeuren en als klap op de vuurpijl liet de nog maar 26-jarige Mark Winters zich vorige week tot koning kronen. In zijn kielzog werd zijn vriendin Corrine Holtkamp tot koningin gebombardeerd, terwijl ook Joost Holtkamp en Cindy Jongsrna werden opgenomen in de hofhouding.
 • Koningspaar 1994

  HAAKSBERGEN - Het Europese Schutterstreffen in 1996 is het toetje voor de Haaksbergsche Schutterij. Het jaarlijkse schuttersfeest diende dit weekeinde als voorgerecht Op het Scholtenhagenpark werd het smakelijk opgediend met ongeveer 1500 schutters, ruim 8000 toeschouwers en een oergezellige sfeer. Met de accommodatie, zo bleek, kunnen de Schutters ook in 1996 goed uit de voeten.
 • Koningspaar 1993

  Koning Hennie
  Behalve een nieuwe ere burger, hebben we ook een nieuwe koning in ons midden: Hennie Scharenborg sprong vorige week zaterdag bijna letterlijk een gat in de lucht toen hij de laatste restanten van de vogelromp van de stang knalde.
 • Koningspaar 1992

  De Haaksbergsche Schutterij wond er vooraf geen doekjes om. Een schutterskoningin zagen enkele leden wel zitten. Immers, een vrouw op het hoogste podium was nog nooit voorgekomen. De profeten kregen wonderwel gelijk: rond twaalf uur bij de Scholtenhagen vijver schoot Wil Groen de vogel van zijn voetstuk. Direct steeg een gejuich op en vloog men de kersverse kampioene om de hals. Enkele minuten na het beslissende schot, klonk het blij: Hartstikke leuk natuurlijk. Mijn kansen waren gunstig, omdat de vogel erg wankel stond. Toch dacht ik niet echt dat hij zou vallen. Maar goed, het is gelukt, laten we ons nu in het feestgewoel storten".
 • Koningspaar 1988

  HAAKSBERGEN- Wie Chris Hofman enkele dagen voor het schuttersfeest vroeg naar zijn kansen kreeg toen als antwoord: „Nou”, wie weet lukt het dit jaar.” Pakweg 48 uur later was hij al Koning van de Haaksbergsche Schutterij. In dit jubileumjaar (Haaksbergen 800) nu eenmaal een titel met een gouden randje.
 • Schutterskoning 1981

  Jaap van den Berg nieuwe schutterskoning
  De heer Jaap erg mag zich de nieuwe schutterskoning voor het seizoen 1981-1982 noemen. Om 11.45 uur zaterdagmorgen schoot hij met het tachtigste schot in de vierde ronde het restant van de vogel naar beneden en daarmee wist hij zich de opvolger van de heer G. Sloot.
 • Koningspaar 1951

  Vogelschieten in Haaksbergen G. H. van der Kuil won koningstitel

  Der traditie getrouw werd heden, de eerste Woensdag in september, ter gelegenheid van de najaarskermis het vogelschieten gehouden. Na de rondgang van tamboers en hoornblazers der Schutterij, die bij zonsopgang de schutters voor de festiviteiten opriepen, trokken de deelnemers omstreeks acht uur naar het Volkspark „Scholtenhagen".
 • Koningspaar 1950

  haaksbergse kermis ingeluid met trompetgeschal Schuttersfeest trok weer veel belangstelling.

  De eerste Woensdag in September in voor Haaksbergen de tradiTionele kermisdag en daaraan verbonden het vogelschieten door de haaksbergse schuttersvereniging. Reeds Vroeg werden de dorpelingen gewekt door vrolijk trompetgeschal .