HAAKSBERGEN - Het Europese Schutterstreffen in 1996 is het toetje voor de Haaksbergsche Schutterij. Het jaarlijkse schuttersfeest diende dit weekeinde als voorgerecht Op het Scholtenhagenpark werd het smakelijk opgediend met ongeveer 1500 schutters, ruim 8000 toeschouwers en een oergezellige sfeer. Met de accommodatie, zo bleek, kunnen de Schutters ook in 1996 goed uit de voeten.

Maar voor het zover is, kreeg eerst Albert Ordelmans de kans om zijn schutterscapaciteiten te bewijzen. Hij schoot zaterdag om kwart over twaalf - precies volgens tijdschema - de houten vogel van de paal en was met die treffer zijn 118 concurrenten te slim af. In de stromende regen werd hij schutterskoning van Haaksbergen, koos zijn echtgenote Annie als koningin en Ria en Gerard Scharenborg als hofhouding. Bij het jeugdschieten knalde Mariël Westendorp het dier aan flarden. Ronald Lohman werd haar droomprins.

Het ’interne* feestje van de schutterij kreeg zondag een regionaal en internationaal vervolg met het federatieve concours voor de kring Achterhoek. Precies vijftien schutterijen marcheerden door het dorp, defileerden op het hoofd- veld van W Haaksbergen en zwaaiden met de vlaggen.

De kleurrijke uitdossingen van de 1500 schutters zorgen in 1996 ongetwijfeld voor veel kijkgenot.

Gestoken in smetteloze uniformen komen ze voorbij gemarcheerd met geweren en sabels strak over de schouders. Het talrijke publiek hoort van verre het tromgeroffel, getingel op de klokkenspelen en het snerpende fluitje van de commandant. Dat geluid zal over twee jaar nog veel helser klinken als er ruim 30.000 schutters door Haaksbergen paraderen.

Uitslagen: vogelschieten: 1. Albert Ordelmans (romp), 2. Albert Ordelmans (kop), 3. Johan Ordelmans 0-vleugel), 4. Diane Arends (r.vleugel), 5. Gerard Bos (staart), 6. Nadie Kuipers (poedelprijs); jeugdschieten: 1. Mariël Westendorp (romp), 2. Mariël Westendorp (kop), 3. Sjoerd Scheggetman (1.vleugel), 4. Sjoerd Scheggetman (r.vleugel), 5. Martin van Stein- voorde (staart); wisselbeker kring- dag: St. Jorisgilde (Ulft); kringko- ningsschieten: 1. R. Theunissen (St. Hubertus Ulft; publieksschie- ten: luchtgeweer: 1. A. Koende- rink, 2. Librand, 3. L. Kruizinga; kruisboog: T. Koenderink, 2. A. Koenderink, 3. B. Winkelhuis; jachtgeweer: 1. G. Reekers (romp), 2. H. ter Hogt (kop), 2. G. Boxem (l.vleugel), 3. H. Scharen- borg (r.vleugel), 4. H. Kamp (staart)